Sabtu, 29 Desember 2012

The Last Malay Girl

Salam'alaikum wr wb.
semoga selalu dalam hidayahNya.

Oho! Whats wrong with my title?? hakhak
Oke, thats my blog title, dah tau kan?

Kadang ade yg tanye? why blog title nya bunyi tu? I think b'coz i like it. B'coz i'm Melayu. Memanglah title tu terpengaruh sebuah judul film Malaysia, tp pulau tempat q berdiam memang dekat dengan Malaysia. And bahasa Melayu kami pun memang bunyinye dekat betol dg Malaysia.
Kenal dg nasyid pertama kali pun, nasyid Malaysia. Channel TV yg paling sering ditonton pun, Malaysia. Tp sekarang dah tdk lagi, dah ade parabola, hakhakhak.... Kalau dulu, nak nonton Chanel Indonesia harus pulak punye parabola. Zaman tu, yg lampu pun pakai diesel, cume yg punye diesel yg punye Parabola. Teringat pulak. My Mom tak suke nak pegi menonton t4 orang. So, aq biasenye mak Nah (aunt) yg ajak pegi klw malam, dengan membawa sebijik lentera (ahak! pelita mksdnye), kami pun merentasi kegelapan (ehem lg), demi mencapai rumah yg ade parabolanye. hahaha...
Waktu zaman Wiro Sableng (minat euy!!) lg hit, tiap hr Minggu penuh ruangan nonton rumah orang tu. Wuiss
Kalau nak nonton Chanel Malaysia, so easy. Tinggal pasang antena, pusing sane-sini siket, dapat bedelaw haw-haw. Bak kate bapak aq 'macam nak keluo gambonye'. khekhekhe

Anyway, I proud being Malay girl.
teringat wktu belajar b.Indonesia, Guru cakap b.Indonesia ni asal dr b. Melayu. proud lah.... ^ ^

dpt dr blog orang


 So, tengkyu dah bace...
^ ^

37 komentar:

  1. hahahha......wiro wiro sableng...otak nya gendeng,,,,


    serial paling hot mase tu dek...gile punye fens die sekampong.

    like ni post...ajib lah aeeeei

    BalasHapus
    Balasan
    1. gendeng-gendengan aja ya.... sulit dipahami

      salam kenal aja,

      kunjungi BAJU MUSLIMAH MODERN

      Hapus
  2. ye lahh
    saye pun nak belajo base malay sm dikau ni

    hakhakhak

    BalasHapus
  3. Jiaahh kirain beneran asalnya dari Malaysia, hihihi :p

    BalasHapus
  4. @K Yen: minat juge kan?
    @Vie: boleh, private e... :D
    @tujuh bunga: hakhakhak proud being Indonesian. :) Malay di atas tu mean Melayu aje.....

    BalasHapus
  5. apa beda lentera, pelita?
    .
    Wiro Sableng... wkwkwkw i like :D so sableng sih

    BalasHapus
    Balasan
    1. eh, sama kan?
      hikhik, peminat juge e...

      Hapus
  6. hahhahahahha.....numpak ketawa ketiwi di blog ni lah...

    BalasHapus
  7. hahaha
    jaman dulu susah dapet siaran :D

    BalasHapus
    Balasan
    1. ho oh.
      tp tempat q terlahir (ciee), waktu itu mudah sekali dpt chanel Malaysia. Sekarang dah pada punya parabola, chanel Malaysia dah tak dilirik. hehe

      Hapus
  8. tinggal dekat malaisya tepatx dimana? apa nama daerahnya? *smile

    BalasHapus
    Balasan
    1. oho.
      i'm not live di Malaysia, never been there, but InsyaAllah gonna be there.
      Saye tinggal di pulau Bengkalis, Riau, Indonesia. aha...

      Hapus
    2. oh Riau,
      aku pikir juga malaysia sama kayaknya komen rohis hehe,,

      ternyata ,,
      salam kenal LENI Imut :)

      Hapus
    3. hihihi....
      i do told kat tulisan di atas....
      salam kenal juga...
      ^^

      Hapus
  9. wah tempat sobat daerah mana tuch, kok chanel tv malaysia bisa nyambung tanpa menggunakan para bola.?

    aceh, brunai, atau di mana ..? hehehe asyik juga ya bisa dengerin atau nonton chanel tv negara sebelah hahahaha mantap....!!

    BalasHapus
    Balasan
    1. di pulau Bengkalis, mas. Bengkalis tu salah 1 kab di Riau. Mesti pake antena.

      Hapus
  10. emang betul lah kak, kami aje waktu kecik PM malaysia je yang tau, presiden sendiri sikit pun tak kenal, tapi itu kan dulu, now, we can communicated with other people so easily
    memang productif betul lah Leni-chan ni, teingat pulak cakap awak waktu kite sekos dulu
    'Akak kagum dengan Stephanie Meyer, oang nye productif betul, awak pun macam tu hehe....
    ape kesah nak buat di new year ne?

    BalasHapus
    Balasan
    1. e eh, ade kak ckp mcm gitu e...
      hahaha
      ha ah e, dulu all 'bout Malaysia memang semue tau...

      Hapus
  11. wah! apa2pun mmg proud to be malaysian!! hehe

    BalasHapus
    Balasan
    1. sepakat! sbgaimana i'm proud to be Indonesian.
      and qt proud being Melayu kan, Nick Irfan?

      Hapus
  12. salam kenal dulu yeee..
    masih nggak paham kenapa dikasih judul the last malay girl

    BalasHapus
    Balasan
    1. hehehe
      maafkan saye...
      mungkin The Last Malay Girl cuma sekadar nama, dengar asik di telingaku. hihihi
      sprti yg q bilang di atas, pengaruh film Melayu juga, dan krna aq melayu juga, nama itu yg terfikir.
      salam kenal juga....

      Hapus
  13. Mba Leni,
    Saya mau konfirm untuk keikutsertaanya di GA saya. ;)
    Mba Leni sudah daftarkan linknya baelum?
    Karena di daftar peserta ada nama, tapi linknya tidak ada.

    Mohon dicek lagi ya? :) Nomor 26.
    http://idahceris.com/daftar-peserta-give-2

    BalasHapus
  14. kunjungan perdana ..mampir juga ditempat saya yaa... follow sukses.. follow back yaa

    BalasHapus
  15. waduh ni cewe malay bahasanye malay betull nhh...

    BalasHapus
  16. daerah perbatasan kali ya hihihi
    tetep cinta indonesia hoho

    BalasHapus
    Balasan
    1. hehehe...
      bukan perbatasan juga sih, tp begitulah, Melayu kami agak2 dekat ke Malaysia.
      hu um, tetap cinta Indonesia.
      :)

      Hapus
  17. wo ou .. dari malaysia?? atau indonesia?? saya masih bingung :D ada wiro sableng tuh jawa tuh..
    salam kenal ya .. perdana disini :D

    ijin follow juga lah disni :D
    blogwalking juga ya ke blog aku http://kreasiisengmiti.blogspot.com/ .

    BalasHapus
  18. wuih akak leri boleh cakap malay.

    BalasHapus
  19. kog pakek bahasa malaysia... susah di pahami...

    kunjungi ya, BAJU WANITA TERBARU

    BalasHapus

Tinggalkan sepatah kata kat sini e....
Terime Kaseh