Senin, 31 Oktober 2016

Drama baju lebaran ku

Bismillah.
I should have been write this months ago. Tp aq br kepikiran mau nulis ini beberapa waktu lalu. haha
Btw, di tulisan Hobby?, aq pada akhirnya terlupe nak menyampaikan hobby aq yg satu ini. Tp aq dah tulis dah di profil Malay Girl; -sedang senang menjahit-. Aq belajar otodidak y peoples, bersebab my mother was a tailor, which mean di rumah ad mesin jait, so its pleasure to try on it. hihihi.
Oke, ini cerita tentang baju lebaran. Well, honestly tak brp penting sih mesti baju baru di hari raye. Rasenye 2 th belakangan kami memang tak buat. Eh, kain potongnye ade, akan tetapi 'malang' nasib penjahit selalunye baju orang disiapkan, baju sendiri disiakan. Dan paleng malang lagi kadang is the baju yang dah disiapkan itu dengan sepenuh tenaga, keringat dan darah (kadang tecucuk jarum, :D), tak pulak diambek. hwaaaaa... pedih hati wey.....
Tp, tahun ini laen rencana. Kami nak buat baju seragam sekeluarga. Seumur-umur, tak pernah sekalipun punya baju keluarga. So this year is the time. Kaen dah siap siaga berbulan2 sebelum puasa. See, how enthusiasm we were! Tp y, penjahit is penjahit, baju orang didahulukan. Seminggu nak raye pun, belum nampak tanda-tanda. Ciss!!
Ok, ni nak cite aq punye baju, yg laen mak aq yg siapkan. Aq jaet baju aq sorang, tu yg aq bisa. wkwkw
Hari terakhir puasa, kaen potong untuk ku masih teronggok tak laku-laku. Dipegang-pegang juga, dipegang lagi, tp belum ada kemajuan. huft. Aq tak ingat lagi kesibukan ap. oh hey, waktu itu aq nyiapkan baju teman ku dan anaknya. Baju ini butuh waktu dan tenaga ekstra, sebab nak kene pasang beads di bajunye. Ha yg ini, tak bisa jaet mesin, wajib hukumnya pakai tangan. ugh, kebas tangan. Hampir seharian nak pasang beads ni. So, dah petang hari, eh tak, malam harinye, baru aq bekerja dg kaen baju ku. Sret-sret sret, potong sana-sini. Hey!!! ahhhhh ada yg salah potong. huhuhuh hampir menganak sungai air jernih asin itu..... tp hey tapi, alhamdulillah masih ad sisa kaen yg bs jd penggantinya. Semula itu adalah kaen nak dibuat Umbrella skirt untuk mak q, tp... ah emak,,,, demi anaknya (aq mau nangis ini).
Jadilah malam itu sudah dipotong semua, sudah disiapkan semua perintilan2 yang akan aq butuhkan nantinya. Ah, masalahnya adalah pada mesin jait yg cm sebijik itu. karena mak sedang jait, aq y tak bisa ngapa-ngapain. Jangan tanye ngape tak beli sebijik lagi aje. Aq dah rencana berbulan sebelumnye. Alahai nasibmu Umar Bakri. T.T
Sebetulnye dalam hati dah was-was; 'akankah siap masterpiece (cewaah) q ini?' and hati pun dah disiapkan; 'tak siap tak apelah, its okay'. I tell u again peoples, itu malam raye okay, orang sibuk takbiran, qt sibuk nak siapkan baju lebaran. Memang drama weiiii.
Di tengah ketupat yg tengah direbus itu, kami pun sibuk sret-sret-sret. Mak masih jaet, kaen ku dah siap potong, aq nak jaet pun tak dapat. So i feel like;'tidou jelah dulu, nanti bangket pas ayam bekokok'. hahaha
Drama ini telah membuatku tidur di bawah mesin jait. hahaha
Karena azam yg kuat itu, aq pun terbangun sekitaran jam 3-an. ba-bi-bu, langsung action, sampai pagi (of course sholat subuh tak boleh tinggal e), memble. Sampai nak siap-siap pegi sholat pun, i tell u, a piece of my masterpiece tak siap lagi, the collar part. Lah, tak sempat dah ni, hentam ajelah, pakai jilbab pun, takkan nampak collar die... syuuuut, diam aje.
Jadilah pagi yg mulia itu aq pakai baju tak bercollar. hahaha, memang drama. Balek Sholat, singgah rumah ucu yg belakang mesjid. Anan perempuan ucu macam tak pecaye nengok baju yg aku pakai. 'k pit, kan malam tadi belum dijaet? ngape dah siap?' aq rase aq jawab dengan ketawe agaknye. hahah tak tau die baju ni tak bercollar. wkwkwk

Jadi, segitu aja deh cerita ku ya.... maafkan betapa acakadulnya tulisan ku ini. And please don't judge anything to me.
Tengkiu, see ya!!
Muaachhh

6 komentar:

  1. hahaha...
    lucu sesangat bace postingan yang ni kak..
    die punye gaye menulis tu suke lah. serase macam kat malay :)

    BalasHapus
    Balasan
    1. haha....
      sebetulnye nak mengenalkan gaya bahasa kite, Mir. tp memang tebawak bhs malay, sebab akak memang suke blogger malay, beberapa.

      Hapus
  2. sangat menarik thank ya udah share. ditunggu juga kunjungan baliknya >> https://goo.gl/8vDyYx

    BalasHapus
  3. Thank, Visit My link

    - http://daftarbet303.com/

    BalasHapus
  4. Dapatkan juga Informasi Buku PAKET TK TEMATIK KLIK DISINI

    BalasHapus

Tinggalkan sepatah kata kat sini e....
Terime Kaseh