Senin, 20 April 2015

guru dan da'i

Bismillah
Salam'alaikum warahmatullah

Test, check, 1 2 3.
Alahai dah lamo betol Aq tak nulis di sini. Untunglah tak expired blog ni.

2 taon, almost; mengajar. Tetap saja Aq rase macam belom jumpe the perfect method to teach. I was wondering orang2 yg ngajar puluhan taon tu mcm mn agaknye e. Do they found out how mengajar yg baik n benar tu. I talked about this to my friend., that Aq belum dapat mengajar yg baik tu. She said that mengajar tu belajar sepanjang hayat. Ade betol, n memang betol rase Aq lah.
Tp, 2 tahun ni memang penuh pengalaman lah. Paling pentingnye, that I learned whenever I teached. Learned to be better next time I masuk kelas tu lagi. Or learned how to present my lesson better next time. Bak kekate orang bijak; experience is the best teacher. Tak betol tu? Aha.
being a teacher ni bukan semate masuk kelas, sampaikan materi, selesai. For me, yg memegang prinsip bahwasanya 'nahnu du'at qobla kulli syai in'; menyampaikan dakwah tu wajib, even siket je. Dan Aq percaya, masa depan bangsa ada di tangan pemuda. Uhuyy. 
Salam ...

9 komentar:

  1. Asyeeek aktif nulis lagi nih ya... Sekarang jadi guru sekolah ya...
    Selamat ibu guru...

    Mampir juga ya ke konnoyuki.blogspot.com

    BalasHapus
    Balasan
    1. Y ni, kdg2 nulis. Thanks. Ok

      Hapus
    2. Y ni, kdg2 nulis. Thanks. Ok

      Hapus
    3. @leni kerja di malaysia ya? boleh saya bertanya tentang ketenagakerjaan di sana? email saya ke j2e008029kelik@gmail.com

      Hapus
    4. Eit, sama sekali belum pernah menjejakkan kaki di sn. Terlalu Malaysia logat q, ya? Hehe

      Hapus
  2. adeeekkk,, hiksss... senangnye bisa baca tulisanmu lagi... aku ntah bile2 nak nulis di blog yang dah belumut tu hikzzz...

    BalasHapus

Tinggalkan sepatah kata kat sini e....
Terime Kaseh