Rabu, 28 November 2012

Siput itu, seafood!

Salam'alaikum...
moga berkah dan rahmat Nya selalu menyertai langkah kita.

Anyway, today i wanna post about siput lah kan, biase dapat kat pantai,buat gulai lemak kuning, sedapnye...

Seminggu yang telah berlalu, i went home, pasal ada best friend waktu Aliyah dulu get married. So, tak mungkin tak datang, 'coz soulmate tu. And besoknye pulak wa saye (i call my grandma 'wa') dengan mbah (grandfa) pulang dari berhaji. Memang harus pulanglah. After that, bertahan lah di kampung beberapa hari, sebab fikir nak cari duet buat ongkos balek Pku. Rupe2nye pulak hari asek hujan. However, sempat juge 2 kali pergi ke kebun getah.

 Selesai je menoreh getah, hujan pun mengguyur bumi. MasyaAllah.....
alahai, mane pulak cerite siput ni, dah melala ke mane2.
oke, lets continue....
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
So, pas suatu hari di suatu pagi (ehem), datanglah 2 orang anak menenteng sebuah plastik hitam. Mereka menawarkan diri , eh menawarkan isi dalam plastik hitam tu yang rupenye adelah siput kepada kami. mak tanye, 'ndak fit?' I jawablah mau, sebab dah lame juge tak makan siput, *mm sedap ni..*
Dikarenakan pas hr tu dah masak lauk, n sebab penat jugak nak masak siput ni sebab harus dipotong ujungnye terlebih dulu (yg nilah yg buat penat), diputuskan memasaknye besok hari. (macam putusan hakim, hakhak).
Dan keesokan harinye, pagi-pagi lagi setelah mencuci pinggan, aq pun stay dg siput yg masih segar, memotong ujung2nye. Setelah balek dr kebun getah, barulah siput tu di masak. 
treng treng treng..... inilah dia............................


gulai lemak kuning siput, by me    ^ ^

dimakan bersama ikan asin

dan sambal belacan. maknyussssss!!!!
Ada yang mau????
yg mau, sile masak sendiri.
khekhekhe....

8 komentar:

  1. @Rips: terime kaseh.....
    I've visited ur blog, rame,,,,,,,.
    sugoi!!!

    BalasHapus
  2. hah?? siput dimakan??? geliiiiii... hihihi...

    BalasHapus
  3. @Bunga: sekali2 bolehlah cuba. this is seafood, bukan keong tu....
    ^ ^
    thanks 4 coming.....

    BalasHapus
  4. Mungkin rasanya enak, tapi penyajiannya kok aku kurang suka ya.. ^o^

    BalasHapus
    Balasan
    1. yaaaaah, Wahyu...
      sehari2 kami, emang seperti itulah penyajiannya.
      harapanmu seperti ap?

      Hapus
  5. Yg kumaksud sambel belacan itu, mungkan kameranya kali yg salah.. :D

    BalasHapus
    Balasan
    1. hihihi
      emang seperti itulah Wahyu...

      Hapus

Tinggalkan sepatah kata kat sini e....
Terime Kaseh